Ο Θάνος Βερέμης και οι γενοκτονίες που δεν έγιναν!

Posted: Μαρτίου 2, 2008 in Πολιτική
Ετικέτες: ,

Ο Θάνος Βερέμης υποστηρίζει ότι ουδέποτε έλαβαν χώρα γενοκτονίες των χριστιανικών πληθυσμών!!!

veremis_paron.jpg

Advertisements
Σχόλια
 1. Ο/Η stylianosm λέει:

  Υποθέτω ότι εδώ ταιριάζει η σημαντική εξέλιξη…

  Ικανοποίηση για την απόφαση της Διεθνούς Ενωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών (IAGS) να αναγνωρίσει με ψήφισμά της που ελήφθη με πολλή μεγάλη πλειοψηφία τη Γενοκτονία των Ασσυρίων και των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας στο διάστημα 1914 – 1923 από την Οθωμανική Αυτοκρατορί, εξέφρασε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά.

  Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο οίκημα του Συλλόγου Ποντίων Νέας Υόρκης «Κομνηνοί», ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιώργος Τσιλφίδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Μολοχίδης, ο πρώην Πρόεδρος Ηλίας Τσεκερίδης και η συγγραφέας Thea Halo, η οποία πρωτοστάτησε σε αυτή την προσπάθεια, υπογράμμισαν τη σημασία της αναγνώρισης από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και αναφέρθηκαν στα επόμενα βήματα της Ομοσπονδίας στον αγώνα για την ενημέρωση του κοινού, των πολιτικών ηγεσιών και την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

  Στο κείμενο του ψηφίσματος που έλαβε τη θετική ψήφο του 83% και πλέον των μελών της IAGS που ψήφισαν, αναφέρεται ότι «η οθωμανική εκστρατεία ενάντια στις χριστιανικές μειονότητες της Αυτοκρατορίας της μεταξύ 1914 και 1923 αποτέλεσε μια γενοκτονία ενάντια σε Αρμένιους, Ασσύριους, Έλληνες του Πόντου και άλλους Έλληνες της Μικράς Ασίας» και καλείται η κυβέρνηση της Τουρκίας «να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες ενάντια σε αυτούς τους πληθυσμούς, να εκδώσει επίσημη απολογία και να λάβει άμεσα και σημαντικά μέτρα για την αποκατάστασή τους».

  Ως ένα από τα πιο σημαντικά βήματα που έχουν γίνει έως σήμερα χαρακτήρισε την απόφαση της IAGS ο αναπληρωτής πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, Γιώργος Τσιλφίδης, τονίζοντας πως οι ακαδημαϊκοί «έλαβαν θέση επί του θέματος» και «άνοιξαν το δρόμο για την περαιτέρω αναγνώριση της Γενοκτονίας.»

  Στα βήματα που οδήγησαν μέχρι την απόφαση αυτή και τις πιέσεις των Ελλήνων ακαδημαϊκών – μελών της Ένωσης αναφέρθηκε η συγγραφέας Thea Halo. Όπως είπε, η προσπάθεια ξεκίνησε συστηματικά στο διεθνές συνέδριο της IAGS στο Μπόκα Ρατόν της Φλόριντα το 2005, ενώ νωρίτερα σχετικές παρεμβάσεις είχαν γίνει στο συνέδριο του 2003 στην Ιρλανδία. Η κ. Halo μαζί με τον καθηγητή του Yale, Adam Jones συνέταξαν το κείμενο του ψηφίσματος και συγκέντρωσαν όλα τα σχετικά με την Γενοκτονία τεκμήρια, μαζί με 223 τίτλους ελληνικών, αγγλικών, γαλλικών, γερμανικών και ρωσικών βιβλίων για το θέμα.

  Σε τρεις δράσεις πρόκειται να επικεντρώσει αρχικά τις προσπάθειές της για την ευαισθητοποίηση της Ομογένειας και την ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας και του Κογκρέσου η Παμποντιακή Ομοσπονδία, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας, Δημήτρης Μολοχίδης.

  Ο αρχικός σχεδιασμός περιλαμβάνει την προετοιμασία DVD το οποίο θα περιλαμβάνει περίπου 60-70 φωτογραφίες και μαρτυρίες που τεκμηριώνουν την Γενοκτονία και το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο σε δύο μήνες και να σταλεί στην Αρχιεπισκοπή, και σε όλους τους φορείς και τα ερευνητικά κέντρα. Επόμενο βήμα είναι η ίδρυση Έδρας Ποντιακών Μελετών όπου πλέον μεταπτυχιακοί φοιτητές θα λαμβάνουν συγκεκριμένα θέματα για διδακτορικές διατριβές σε θέματα της ποντιακής ιστορίας. Τη δημιουργία της νέας Έδρας και τον γενικότερο σχεδιασμό της Ομοσπονδίας θα κληθεί να ενισχύσει η σύσταση ενός Εθνικού Αποθεματικού Ταμείου, για το οποίο έχουν ήδη γίνει τα πρώτα βήματα.

  Ο κ. Μολοχίδης αναφέρθηκε επίσης και σε ένα εγχειρίδιο για την Ιστορία των Ποντίων και τη Γενοκτονία, η διδασκαλία του οποίου έχει ενταχθεί στα σχολικά προγράμματα της Πολιτείας του Ιλλινόι.

  Η Διεθνής Ένωση Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών (IAGS) είναι μία παγκόσμια, διεπιστημονική, μη-πολιτική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1994 με σκοπό την περαιτέρω έρευνα και διδασκαλία σχετικά με την φύση, τις αιτίες και τις επιπτώσεις των γενοκτονιών και την προώθηση μελετών πολιτικής για την αποτροπή άλλων γενοκτονιών.

  Πηγή: ΕΡΑ-5

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s