Σκοτεινή ΑΥΓΗ…

Posted: Σεπτεμβρίου 7, 2008 in Αναδημοσιεύσεις, Πολιτική
Ετικέτες: , , ,

Πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια η εφημερίδα «ΑΥΓΗ» κι ένα μέρος των συνεργατών της προβαίνουν συστηματικά στη σύγχυση των λέξεων (και των εννοιών) πατριωτισμός κι εθνικισμός. Το ίδιο συχνά υπερβαίνουν το πλημμέλημα της σύγχυσης και προσδίνουν στις λέξεις «πατριώτης» και «πατριωτισμός», ενσυνειδήτως πλέον, είτε το ίδιο έντονο αρνητικό φορτίο που έδινε κάποτε η Αριστερά στη λέξη «εθνικόφρων», είτε το αρνητικό φορτίο που προσέλαβαν αυτές οι λέξεις από τη χρήση που τους κάνουν οι Αμερικανοί, όπως με τον «πατριωτικό νόμο» κι άλλα συναφή.

Δεν ξέρω τι ζόρι τραβάει η εφημερίδα που κάποτε η ίδια ήταν υπερήφανη για τον πατριωτισμό και τον διεθνισμό της Αριστεράς, ήδη από την εποχή της ΕΔΑ και πολύ πριν δίπλα στο σφυροδρέπανο βάλει τη γαλανόλευκη στη μετόπη της μετά τη μεταπολιτευση – δεν ξέρω, ούτε με ενδιαφέρει πλέον.

Κάποιους λόγους θα έχει για να μη θέλει μια εφημερίδα που πρόσκειται στην Αριστερά να ξεχωρίζει φερ’ ειπείν τη διαφορά ανάμεσα σε ένα εθνικιστικό κίνημα (όπως του Φράνκο) κι ένα εθνικό κίνημα (όπως του Αττατούρκ). Τη διαφορά ανάμεσα σε έναν πατριώτη κι έναν εθνικιστή.

Φαντάζομαι επίσης ότι θα ‘χει πάρα πολύ σοβαρούς λόγους για να στολίζει σχεδόν καθημερινώς πολλούς αγωνιστές της Αριστεράς που πρόσκεινται στον ΣΥΝ, στο ΚΚΕ, στο ΠΑΣΟΚ και σε αρκετές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ με κοσμητικά όπως: λεβεντοπατριώτες, εθναμύντορες αριστερούς (ακόμα κι εθνικοπαράφρονες), βρίσκοντας τον «τάχα αντιιμπεριαλισμό τους», όπως τον προσδιορίζει, ακόμα και επικίνδυνο! (Επικίνδυνον για ποιους; για τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Σερβία;).

Το πρόβλημα δεν είναι ότι διαβάζουν την «ΑΥΓΗ» λίγοι, διότι αλλοιώς θα γύριζαν την πλάτη τους στον Συνασπισμό πολλοί, το πρόβλημα είναι ότι σε κανένα από τα διαλεγόμενα (ακόμα κι αντιμαχόμενα) μέρη της Αριστεράς δεν αξίζει τέτοια κατάντια. Οσοι άνθρωποι στην «ΑΥΓΗ» (κι όχι βεβαίως όλοι) συκοφαντούν με τον πιο χυδαίο σταλινικό τρόπο τη στάση άλλων αγωνιστών της Αριστεράς, προσφέρουν εν τέλει μεγάλη υπηρεσία στον λαό: του θυμίζουν ότι είμαστε ακόμα αδιόρθωτοι…
ΣΤΑΘΗΣ Σ. 3.ΙΧ.2008 stathis@enet.gr

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 03/09/2008

Πηγή: http://www.enet.gr/online/online_fpage_text/dt=03.09.2008,id=611960

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s