Δεν πληρώνουν τους Γερμανούς για το υποβρύχιο, ρισκάρουν τη δουλειά 1.400 του Σκαραμαγκά!

Posted: Νοέμβριος 1, 2008 in Αναδημοσιεύσεις, Πολιτική
Ετικέτες: , , ,

Δεν πληρώνουν τους Γερμανούς για το υποβρύχιο, ρισκάρουν τη δουλειά 1.400 του Σκαραμαγκά

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ

Τελεσίγραφο, ότι αν δεν πληρωθούν οι υποχρεώσεις προς τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά θα αποσύρουν και το τελευταίο κατασκευαστικό πρόγραμμα, αφήνοντας τους 1.400 εργαζόμενους χωρίς δουλειά, έστειλε η γερμανική εταιρεία «Τίσεν» στις 18 Οκτωβρίου προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Εθνικής Αμυνας.

Οπως ισχυρίζεται στην επιστολή της η εταιρεία «Τίσεν Γκρουπ», από την πλευρά της έχουν ικανοποιηθεί όλα τα αιτήματα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για την παραλαβή του πρώτου υποβρυχίου. Αντιθέτως, από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης υπάρχει καθυστέρηση και συνεχείς αλλαγές στις ημερομηνίες πληρωμών δεδουλευμένων προς τα ναυπηγεία. Ενώ είχε συμφωνηθεί να πληρωθεί το χρέος στις 15 Σεπτεμβρίου, ζητήθηκε αναβολή για το τέλος του Σεπτεμβρίου όπου και ξαναζητήθηκε αναβολή για τις 15 Οκτωβρίου, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Την αποσύρει

Κατόπιν αυτών, η γερμανική εταιρεία αποσύρει την πρότασή της για χωρίς καμία επιβάρυνση αντικατάσταση του προγράμματος εκσυγχρονισμού των παλαιών ελληνικών υποβρυχίων με την κατασκευή δύο νέων και προειδοποιεί ότι αν μέχρι το τέλος του χρόνου δεν έχει καταβληθεί το χρέος προς τα ναυπηγεία θα καταγγείλουν και τη σύμβαση κατασκευής των τεσσάρων νέων υποβρυχίων, αφήνοντας τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά χωρίς δουλειά.

Η εξέλιξη αυτή βάλλει ευθέως και το Πολεμικό Ναυτικό διότι κινδυνεύει και να μείνει χωρίς υποβρύχια και να πληρώνει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των παλαιών που όμως έχει κριθεί ασύμφορο, τόσο οικονομικά όσο και τεχνολογικά. Γι’ αυτό άλλωστε το υπουργείο Αμυνας είχε ζητήσει να δεχτεί η «Τίσεν» την αντικατάσταση του προγράμματος εκσυγχρονισμού με μια νέα σύμβαση κατασκευής δύο νέων υποβρυχίων και από την πλευρά του θα προχωρούσε στην παραλαβή του πρώτου υποβρυχίου τύπου 214 εφόσον διορθωθούν τα προβλήματα. Η συμφωνία είχε σχεδόν επιτευχθεί υπό την προϋπόθεση ότι το υπουργείο Οικονομικών θα κατέβαλλε τα καθυστερούμενα προς τα ναυπηγεία, κάτι που δεν έγινε.

«Εκβιασμός»

Πηγές του υπουργείου Αμυνας δέχονται ότι οι καθυστερήσεις στις πληρωμές είναι μεν θέμα, αλλά μιλάνε για εκβιασμό και θράσος από την πλευρά της γερμανικής εταιρείας.

Οπως έλεγαν, «το υπουργείο Αμυνας θα μπορούσε να καταγγείλει τη σύμβαση των νέων υποβρυχίων με τα εκατοντάδες προβλήματα που είχαν, αλλά έδωσε την ευκαιρία στην εταιρεία να τα διορθώσει, αν τελικά τα διόρθωσε».

Γεγονός είναι ότι μεταξύ Γερμανών και ελληνικού Δημοσίου η εμπιστοσύνη έχει κλονιστεί εδώ και καιρό όταν διαπιστώθηκε ότι οι Γερμανοί είχαν σκοπό να σπάσουν την εταιρεία των ναυπηγείων σε μικρότερες εταιρείες, με προφανή σκοπό να πουλήσουν τα κερδοφόρα κομμάτια της.

Το σχέδιο της «Τίσεν» τελικά πάγωσε μετά τις έντονες αντιδράσεις των σωματείων των εργαζομένων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 30/10/2008

http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=73610864

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s