Η «Αποκαθήλωση» της αλήθειας

Posted: Νοέμβριος 15, 2008 in Αναδημοσιεύσεις, Πολιτική
Ετικέτες: , , ,

Ο Μακάριος Δρουσιώτης πιάστηκε στα πράσα πάλι! Απορούμε πώς συνεχίζουν να είναι δημοσιογράφοι σε μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες τέτοια υποκείμενα!

Η «αποκαθήλωση» του Μακάριου
Του Μακάριου Δρουσιώτη

Ελευθεροτυπία 24/10/2008

Το γιγαντιαίο άγαλμα του αρχιεπισκόπου Μακάριου αποκαθηλώθηκε χθες από τον περίβολο του αρχιεπισκοπικού μεγάρου στη Λευκωσία για να μεταφερθεί στη Μονή Κύκκου, στην οροσειρά του Τρόοδους.
Η μετακίνηση του αγάλματος ήταν ιδέα του αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου, ο οποίος δηλώνει ήδη ενοχλημένος από αναφορές στον Τύπο ότι «ξηλώνεται» ο Μακάριος. «Δεν ξηλώνεται ο Μακάριος. Ο Μακάριος είναι εκεί», είπε, εξηγώντας πως το άγαλμα μετακινείται σε ανοιχτό χώρο, στο βουνό, διότι είναι πολύ μεγάλο και ακαλαίσθητο, ενώ στη θέση του έχει ήδη τοποθετηθεί ένα μαρμάρινο, σε φυσικό μέγεθος.

Το άγαλμα του Μακάριου καθώς αποκαθηλώνεται από το χώρο του προεδρικού μεγάρου

Ο Μακάριος, ενόσω ήταν ακόμη ζωντανός, είχε παραγγείλει το θεόρατο άγαλμα στον Κύπριο καλλιτέχνη Νίκο Κοτζαμάνη, που ζει στο Λονδίνο, όμως δεν έζησε να το δει ολοκληρωμένο. Ο Μακάριος είχε παραγγείλει ένα άγαλμα για τον εαυτό του, ύψους διώροφης κατοικίας (7 μέτρα), όμως στην κατασκευή προέκυψε τριώροφος, αφού το άγαλμα έχει ύψος 10 μέτρα και βάρος 12 τόνους!

Το άγαλμα έγινε στο Λονδίνο και η μεταφορά του στο λιμάνι έγινε θέμα από τον λονδρέζικο Τύπο. Η εγκατάστασή του στη Λευκωσία, το 1985, ήταν επεισοδιακή, αφού ο δήμος της πόλης δεν έδινε άδεια για την ανέγερση του μνημείου. Υπήρξαν τότε σοβαρές αντιδράσεις από οργανώσεις και πολίτες, που θεωρούσαν το γιγαντιαίο άγαλμα ακαλαίσθητο, όμως ο τέως αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ήταν ανένδοτος και επέβαλε την άποψή του παρακάμπτοντας τις αρχές τις πόλης. Με την πάροδο των χρόνων οι πολίτες συνήθισαν στη θέα του αγάλματος, που έγινε αξιοθέατο για τους τουρίστες.

Πρόσφατα το άγαλμα έγινε στόχος αγνώστων που το έλουσαν με κόκκινη και κίτρινη μπογιά. Το άγαλμα θα καθαριστεί και θα εγκατασταθεί κοντά στον τάφο του. Ο Μακάριος επέλεξε, πριν από τον θάνατό του, τον τόπο του τάφου του και παρήγγειλε τα αρχιτεκτονικά σχέδια για την κατασκευή του, σε μια βουνοκορφή κοντά στη Μονή Κύκκου, όπου ξεκίνησε την εκκλησιαστική του σταδιοδρομία ως δόκιμος μοναχός.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 24/10/2008

Ευτυχώς υπάρχουν ακόμη φύλακες….

Αγαλμα Μακαρίου

Ελευθεροτυπία 7/11/2008

*Δεν υπάρχει περίπτωση να γράψει κείμενο περί του Εθνάρχου Μακαρίου ο Κύπριος συνεργάτης σας Μακάριος Δρουσιώτης και να μην περιλάβει σ’ αυτό σκόπιμες ανακρίβειες, ύβρεις και συκοφαντίες. Διάβασα το δημοσίευμά του «Η ‘αποκαθήλωση’ του Μακαρίου» στο φύλλο σας της Παρασκευής 24 Οκτωβρίου 2008, σελ. 14. Γράφει για τη μεταφορά του αγάλματος του Εθνάρχου Μακαρίου από τον περίβολο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, στη Λευκωσία, στο Μοναστήρι του Κύκκου στο Τρόοδος. Και πετάει τη λάσπη: «Ο Μακάριος, ενόσω ήταν ακόμη ζωντανός, είχε παραγγείλει το θεόρατο άγαλμα στον Κύπριο καλλιτέχνη Νίκο Κοτζαμάνη, που ζει στο Λονδίνο, όμως δεν έζησε να το δει ολοκληρωμένο. Ο Μακάριος είχε παραγγείλει ένα άγαλμα για τον εαυτό του, ύψους διώροφης κατοικίας (7 μέτρα), όμως στην κατασκευή πρόεκυψε τριώροφος, αφού το άγαλμα έχει ύψος 10 μέτρα και βάρος 12 τόνους». Με αηδία και βδελυγμία διαψεύδω το αισχρόν τούτο δημοσίευμα, αποκύημα νοσηρής φαντασίας και φτηνής ειρωνείας. Και προσθέτω ότι εν επιγνώσει του αναιδώς και ασυστόλως και πάλιν ψεύδεται ο Μακάριος Δρουσιώτης. Δεν παράγγειλε αυτό το άγαλμα ο Μακάριος ούτε «ενόσω ήταν ακόμη ζωντανός» ούτε μετά που πέθανε. Το άγαλμα παράγγειλε ο διάδοχός του Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Α’, σε υπερβολικές πράγματι διαστάσεις, χωρίς να συμβουλευθεί κανένα.Ο γλύπτης Νίκος Κοτζαμάνης αυθαιρέτως το έκανε μεγαλύτερο, γιατί δεν μπορούσε, φαίνεται, να κουμαντάρει τις διαστάσεις του. «Εγελάστηκα και το έκανα ένα μέτρο μεγαλύτερο», είπε ο ίδιος στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Α’».

Πάτροκλος Σταύρου

Advertisements
Σχόλια
  1. Ο/Η bill λέει:

    Δεν γνωρίζω πολλά για τις ενδοελληνοκυπριακές διαμάχες, αλλά όσα λέει ο Δρουσιώτης για ΙΔΕΑ, ΚΥΠ Νάτσινα, ΗΠΑ στην Ελλάδα είναι εξωφρενικά το λιγότερο. Δείχνει κάποιον που δεν έχει την στοιχειώδη γνώση της ιστορίας. Ο ισχυρισμός ότι για παράδειγμα υπήρχε ΙΔΕΑ την δεκαετία του 1960 ο οποίος ελεγχόταν από τις ΗΠΑ είναι εξωφρενικός. Εκτός πραγματικότητας. Είναι εξωφρενικό παραμύθι που απορώ πως μπορεί και αναπαράγεται

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s